алкохол

Учени от Университета в Нов Южен Уелс посочиха три възрасти, при които употребата на алкохол е най-опасна. Те публикуваха своята статия в „The British Medical Journal“.

По време на проучването учените установиха, че дори умерената консумация на алкохол може да доведе до увреждане на мозъка и допълнителни последици.

„Наличните доказателства свидетелстват за три периода на динамични мозъчни промени, които може да са особено чувствителни към невротоксичните ефекти на алкохола“, се казва в изследването, ръководено от Луиз Мютън.

Като първа опасна възраст за употреба на алкохол учените са посочили периода на престоя в утробата. Пиенето на алкохол по време на бременност може да доведе до намаляване на обема на мозъка и когнитивно увреждане на плода.

Освен това, както подчертават учените, дори ниската и умерена консумация на алкохолни напитки от майката може да доведе до психологически и поведенчески разстройства при нероденото дете.

Втората опасна възраст е от 15 до 19 години. Авторите на изследването предупреждават, че употребата на алкохол при юноши ги заплашва с намаляване на обема на неокортекса и функционалната свързаност, нарушено развитие на бялото вещество в мозъка и леки до умерени дефицити в различни когнитивни функции.

Третата възраст е старостта. За възрастните хора пиенето ги излага на риск от деменция.

„Разстройствата, свързани с употребата на алкохол, са най-силните рискови фактори за всички видове деменция“, се казва в статията.

Учените подчертават, че дори умереният прием на алкохол е опасен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук