Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Като президент на САЩ Доналд Тръмп беше квалифициран по хиляди начини от неговите опоненти: от расист до диктатор, от корумпиран до сексист, анализира в свой материал Би Би Си четиригодишното управление на Доналд Тръмп.

Всъщност, той е считан за един от най-противоречивите президенти в последно време в САЩ, където се кандидатира за преизбиране през ноември.

От Белия дом Тръмп преживя политическо и расово напрежение, подкрепяше раздялата на имигрантските семейства на границата с Мексико, видя свои съратници разследвани и сам се сблъска с импийчмънт за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Сега той е обсипан с упреци за опитите си да представи за минимална опасността от коронавирус, тъй като САЩ станаха страната в света с най-много случаи и жертви от пандемията.

В тези почти четири години управление обаче Тръмп е взел и някои решения, които дори неговите опоненти признават за успехи.

Ето три от тях, в които президентът постигна споразумения извън политическите различия:

1. Реформа на наказателното право

Тръмп подписа закон през декември 2018 г., считан за най-важната реформа на американското наказателно право от десетилетия, в полза на хиляди затворници.

Така нареченият „закон за първа стъпка“ намали присъдите на осъдените за ненасилствени престъпления за дрога и най-вече крек /кокаин на кристали за пушене – бел. ред./, по-голямата част от които са афроамериканци.

Целта на този закон беше да се атакуват дългогодишните различия между присъдите за крек и по-малко суровите наказания, наложени за наркотици като кокаин на прах, който се разпространява повече сред „по-висшите“ слоеве на населението.

Други части от закона позволяват освобождаването на затворниците или облекчаването на присъдите им, например чрез промяна в начина, по който се оценява тяхното добро поведение.

Ключов организатор на реформата беше зетът и съветник на Тръмп, Джаред Къшнър, чийто баща прекара 14 месеца в затвора между 2005 и 2006 г. за укриване на данъци и други престъпления. Къшнър убеди Тръмп във важността на мобилизирането на конгресмени от Републиканската партия, които не са склонни да гласуват промените. Законът получи подкрепа от двете страни в Конгреса и усилията на Тръмп се признават от всички.

Президентът може да се гордее с приемането на Закона за първа стъпка, каза вестник „Ню Йорк Таймс“ през юни 2019 г., но предупреждавайки, че ключов момент ще бъде как той се прилага на практика.

Към края на миналата година са намалени присъдите на 2387 затворници по условията на този закон, което е 90% от допустимите. Всичко това означаваше конкретна промяна в страна с един от най-високите проценти на лишени от свобода в света, особено на афроамериканци.

И това отношение позицията на Тръмп е в контраст с последните му сурови претенции срещу протестиращи срещу расовото насилие в различни американски градове, много от които също са афроамерикански.

2. Финансова помощ за коронавирус

От здравна гледна точка Тръмп е обвинен в лошо справяне с кризата „COVID-19“, пренебрегвайки нейната тежест и различни научни съвети. САЩ са регистрирали повече от 178 000 смъртни случая от вируса и над 5,7 милиона заразени – истинска трагедия, която пряко компрометира президента.

Изправена пред колапса на икономиката и скока на безработицата поради пандемията, страната осъществи историческо разширяване на правителствените субсидии, които задържаха милиони на повърхността. Тази рекордна реакция при извънредни ситуации в размер на 2,2 трилиона долара произтича от закон, договорен между Белия дом и лидерите на двете партии в Конгреса.

Помощта включваше плащания в размер на 1200 долара на много американци – идея, насърчавана от Тръмп, която не беше приветствана от републиканците. Обезщетението за безработица също беше разширено, както поиска демократичната опозиция, с допълнителни плащания от 600 долара на седмица за около 28 милиона души.

Тези и други мерки, като временен мораториум върху изгонването на наематели или промяната на Тръмп на Закон за производство за отбрана, за да принуди компаниите да произвеждат медицински консумативи, отбелязаха отклонение от републиканския консерватизъм срещу намесата на правителството в икономиката.

„Политиката настрана, това е невероятно и правилният отговор в този критичен момент“ – заяви конгресменът от Демократическата партия Илхан Омар, суров критик на Тръмп, в туит с емотикон на аплодисменти за готовността на президента да предприеме подобни действия през март.

Според изследванията, спешната помощ предотврати значително увеличение на бедността.

„Направихме доста изключителна стъпка по отношение на подпомагането на доходите на хората“ – каза Крисфър Уимър, съавтор на едно от тези проучвания и съдиректор на Центъра за бедност и социална политика в Колумбийския университет, пред Би Би Си Мундо.

Но обезщетенията за безработица, предвидени в закона, изтекоха в края на юли и експерти като Уимър се опасяват от въздействието, което това ще има сега. Милиони хора също могат да загубят покрив над главата, тъй като изтича мораториумът за изгонване.

При липса на споразумение в Конгреса за удължаване на помощта, Тръмп подписа директиви, които предвиждат допълнителни плащания в размер на 300 долара на седмица за безработни и други действия.

Плащанията обаче изключват безработните с по-ниски заплати и според експерти икономическата помощ, която тези президентски директиви са постигнали досега, е ограничена. Съществуват съмнения относно законността им или кога ползите биха достигнали до семействата, ако това се случи, тъй като няколко щати имат затруднения при прилагането на плановете на Белия дом.

Освен това решението на Тръмп да действа самостоятелно, заобикаляйки Конгреса по-малко от три месеца преди изборите, вбеси много демократи, които поискаха друга цялостна сделка.

3. Тристранен договор с Мексико и Канада за пазара на труда

Едно от обещанията на Тръмп в кампанията му през 2016 г. беше предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) между САЩ, Мексико и Канада. Мнозина се опасяваха, че това ще завърши с катастрофа, особено ако опитът се провали и САЩ се изтеглят от договора, както Тръмп заплашваше.

След тежките преговори между трите държави и демократите в Конгреса на САЩ, беше постигнато споразумение, което влезе в сила през юли.

За някои новият мексиканско-американско- канадски договор (T-MEC) ще подобри регионалния обмен. Други се страхуват, че ще влоши положението на NAFTA /северноамериканското споразумение за свободна търговия – бел. ред./. А има и такива, които го разглеждат като нож с две остриета.

Но нещо, което мнозина смятат за положително е трудовата реформа, която Мексико одобри като част от ангажимента, за да даде по-голяма независимост и защита на своите работнически профсъюзи. Страната в Латинска Америка също увеличи минималната заплата и прие независимите експерти по труда да проверяват спазването на задълженията си.

Намерението на САЩ беше по този начин да намали предимството на Мексико с ниски заплати и да направи прехвърлянето на работни места в южната си съседка по-малко привлекателно.

Как всичко това се осъществява на практика, остава да видим, но промените бяха приветствани от основната федерация на американските профсъюзи и от демократичната опозиция, които поискаха по-високи трудови стандарти.

„Няма съмнение, разбира се, че това търговско споразумение е много по-добро от NAFTA, но е и несравнимо по-добро от това, което първоначално беше предложено от правителството“, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, при обявяване на пакта през декември.

Разбира се, тези промени едва ли биха настъпили без предоговарянето, открито от Тръмп.

А на въпроса как тя обяснява, че е постигнала това споразумение с някой като Тръмп, когото смята за заплаха за демокрацията, Пелоси отговори, че са изминали много път от първоначалното предложение на президента.

Текст: Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!