Гей знаме
Снимка: Pixabay

Лесбийки се венчаха на покрива на кметството в албанската столица Тирана, което отприщи вълна от гняв и възмущения.

Алба Ахметай и Едлира Мара проведоха в неделя неофициална сватбена церемония – символичен акт, който се надяват да насърчи правата на ЛГБТ+ общността в консервативната балканска страна, предава Ройтерс.

Гостите хвърляха бели венчелистчета докато двойката, облечена в бели рокли, вървеше към олтара с изглед към историческия център. Когато церемонията приключи, те се целунаха и прегърнаха тригодишните си дъщери близначки.

Еднополовите бракове не са позволени в Албания, чието население е предимно мюсюлманско. Бракът на двете албанки няма да бъде признат от държавата. Но двойката, която бе бракосъчетана от двама британски пастори, иска да изпрати послание.

„Обществото ни е много патриархално и хомофобско“, каза Ахметай пред Ройтерс преди церемонията. „Това е нещо, което ни принадлежи, защо обществото трябва да се намесва?“

Три етажа по-надолу полицията охранява входа на сградата в случай на протест. Когато сватбата бе обявена в социалните мрежи един ден по-рано, публикацията бе залята с език на омразата.

„Болни хора“, пише един. „Трябва да горите в ада“, пише друг.

Докато по-голямата част от Западна Европа е предприела стъпки към брачно равноправие, в голяма част от Централна и Източна Европа правата остават ограничени.

Съседна Гърция прие закон за еднополовите бракове по-рано тази година, а Косово, което също е с предимно албанско население, обмисля легализирането на еднополовите съюзи скоро.

Мюсюлманските и християнските лидери обаче имат голямо влияние в Албания и са против такава промяна, пише БТА.

Според доклад на Европейския съюз от миналата година около 40 процента от албанската ЛГБТ+ общност е съобщила за инциденти, основани на дискриминация. Само за една пета от тях е съобщено в полицията.

На 10 февруари Мара и Ахметай са пиели кафе с дъщерите си в кафене в Тирана, когато и двете получават съобщение във Фейсбук, в което пише, че ще получат куршум „по средата на челата си“ със снайпер, ако отново се появят в това кафене, разказва Мара. „Страхувах се да вървя по тази улица с дни… в съзнанието ми опасността все още е налице“.

Все пак жените се борят за правата си. Те са отишли в съда, за да бъде признато правото им на съвместно родителство. Ако това не се случи, те планират да пренасочат случая си към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Няма да спрем да се борим“, казва Мара, която е биологичната майка на момичетата. „Дъщерите ни заслужават и двете да бъдем в официалните им документи“.

Сватбената церемония се проведе по здрач с изглед към главния площад в Тирана. Няколко десетки гости пиха вино и поздравиха приятелите си. Неподозиращите пешеходци се наслаждаваха на топлата вечер отдолу.

„На тези, които са против брака, ще кажа, че нищо няма да се промени, земята все още се върти. Албания ще продължи да бъде бедна и замърсена“, отбелязва Джени Карай, активист за правата на ЛГБТ+ общността, чиято партньорка хвана букета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук