Цецка Цачева
на снимката: Министърът на правосъдието Цецка Цачева

Създадена е работна група, която до края на годината да предложи промени в Закона за българското гражданство, каза днес в Стара Загора министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя призна, че в Агенцията за българите в чужбина има проблеми в издаването на удостоверенията за личност и произход. От месец май 2017 г. до края на юни т. г. Министерството на правосъдието е предложило на вицепрезидента да откаже българско гражданство на 750 случая по различни причини – непълнота, липса на достатъчни доказателства, необоснованост, а някои и, доказани с криминалогична експертиза, неверни документи. Всичко това доказва, че такъв проблем съществува, коментира министърът.

„Работна група преосмисли и има за задача промени в Закона за българското гражданство в две главни направления -първото е добиване на българско гражданство по произход, където трябва да се прецезират разпоредбите на чл.13 от Закона. А втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация, чрез така наречените инвестиции. Имам уверението на Министерството на икономиката,че ще дадат становище за да се види какъв е реалния ефект от тези инвестиции-разкриват ли се действителни работни места,има ли заетост“, допълни Цачева.

От май 2017 г. до края на юни 2018 г. имаме предложени откази за 93 лица, подчерта Цачева.

„Съветът по законодателството е колективен орган, в който участват представители на МП, на ДАЧБ, но тук присъстват и представители на ДАНС, МВР, на ГРАО. Задачата на този орган е да прецизират всички документи, получени за получаване на българско гражданство и те излизат с предложение до мен“, обясни Цачева.

Припомняме, че вчера на територията на цялата страна бяха претърсени офици на Държавната агенция за българите в чужбина в рамките на акция на специализираната прокуратура по подозрения в корупция.

Бяха задържани над 20 души, чключително и председателят на агенцията. Очаква се днес от специализираната прокуратура да оповестят подробноси за акцията, както и да стане ясно за колко от задържаните ще се иска мярка „задържане под стража“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!