Инвестицията за „Цанков камък” може да се изплати след 3000 години. Така премиерът Бойко Борисов коментира подадения от партията му ГЕРБ сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да се разследва строежът на язовира.

На извънреден брифинг в петък, стана ясно, че ГЕРБ ще сезира прокуратурата за проекта, защото само 7 години след приключването му се наблюдават дефекти.

„Всъщност „Цанков камък” е плувен басейн. Те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след около 1500-2000 години, ако работи. Но понеже не работи, сигурно ще отиде на след 3000 години да се върне тази инвестиция. Нека финансовият министър каже 1 млрд. лв. какво може да доведе като приходи и да го сложат само на борсата“, заяви премиерът.

Той коментира и подадения от него през 2010г. сигнал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев пак за „Цанков камък”, така:

„Потули се, всичко се потули.”

Според него е много модерно опозиционната БСП да говори за скандал в НДК и да сравнява „Цанков камък” със „Суджукгейт”.

„Но при „Суджукгейт” виновникът има 6 обвинения и сега септември-октомври влиза в съда. Ако е виновен – вече нито е в партия, нито е депутат, нито нищо“, заяви министър-председателят.

Борисов смята, че добрият резултат на БСП от последните избори се дължи на купуване на гласове.

Премиерът обвини БСП и за проекта „АЕЦ Белене”.

„Да не ги е поръчвал ГЕРБ, да не е правил ГЕРБ тези неща? 3 млрд. и стоят там. Трябва да намерим решение. Това не е плод и зеленчук – да местиш една касетка в друга. Това знаете ли какви площадки са и стоят с години. 10 години се правят разрешения и какво ли не. Ами с американските централи – да не сме ги давали ние? Още 1,2 млрд. лв. заминаха миналата година. Ами в мандата на БСП с премиер Орешарски падна КТБ – 3,7 млрд. лв. И те си викат „страшна работа, направили някаква огромна далавера с НДК“. Който е виновен, ще отиде в затвора. Нашата роля е да осигурим финансиране, министъра, с АПИ, помощ. Персоналната отговорност никой на никого не може да му я отнеме“, каза още министър-председателят.

Хидровъзелът „Цанков камък” бе пуснат в експлоатация на 5 февруари 2010 г. Строителството му започва през 2004 г. след подписано от правителството на Симеон Сакскобургготски година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. Развитието на проекта продължи по време на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ). Планираната инвестиция бе 400 млн. лв., но окончателната му цена нарасна до близо 1 млрд. лв. Като една от основните причини за оскъпяването на проекта се посочва закъснението му – хидровъзелът трябваше да е готов през 2008 г., но строежът на язовира приключи чак през 2010. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на проекта с наводненията и промените, настъпили в резултат на геоложките проучвания. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв., заради които стана известен като „златния път“. През 2010 г. стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително „Цанков камък“.

През 2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че няма конфликт на интереси за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта „Цанков камък“.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!