Сотир Цацаров
На снимката: Сотир Цацаров

Основният мотив за подадената оставка е, че човек има един предел на достойнство и ако някой си мисли, че аз съм се вкопчил в стола на председател на КПКОНПИ, и седя, и чакам дали този велик закон ще бъде измислен или не, и ще чакам дали ще бъде приет или не, се е излъгал. Това каза председателят Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров пред депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Мотивите за подадената оставка, той посочи в три основни групи. Първата е наранено достойнство. По думте му оставката няма няма нищо общо с отнетия му достъп до информация.

Цацаров заяви, че оттук нататък подавайки оставка и освобождавайки терена на тези, които го обсипват с критики, им дава възможност да покажат какво могат.

„За мен е въпрос на достойнство, за тях е въпрос на това да покажат дали наистина това, което твърдят го могат. Те твърдят, че не го могат, защото някой им пречи и аз съм един от тези, които им пречат. Окей, оттук нататък мен ме няма”, заяви Цацаров.

Втората причина за оттеглянето му била чисто професионалният елемент, а третата-личен мотив.

„В чисто личен план, аз искам по-нормален живот, в чисто професионален план, аз искам по-нормален живот. Е, щом го искам защо да не подам оставка”, каза Цацаров.

Той говори и за „спекулата, която съществува и която е свързана с отнемането на допуска за класифицирана информация и подаването на тази оставка.

„Подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска, заедно с още няколко съпътстващи поводи, които са свързани с чисто лични чувства, стремежи и действия на определени длъжностни лица”, заяви той.

Цацаров изложи хронология на своята оставката и каза, че тя няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация. Той заяви, че 15 дни преди въобще да обяви намерението си за оставка, той уведомил за намерението си лидерите на основни парламентарни сили. По думите му 10 дни преди да я подаде, уведомил президента. Последвала беседа с него от агенти на ДАНС.

„В рамката на процедура, по сигнал, свързан с отнемането на моя допуск до класифицирана информация, след като уведомих и президента за намерението си да подам оставка, при мен дойдоха двама агенти на ДАНС, които проведоха т. нар. беседа с мен. Те ме уведомиха, че беседата е в рамките на процедура за отнемане на допуска”, обясни Цацаров.

Той каза, че от въпросите, които му задали му станало напълно ясно, че всички факти, които касаят отнемането на допуска са вързани с т. нар. случай „ЦУМ гейт”.

„Така отговарям съвсем ясно на въпроса откъде знам, че такава процедура има”, каза той.

Припомняме, че на 17 януари Сотир Цацаров депозира оставката си в Народното събрание. До 1 март той трябва да напусне поста председател на КПКОНПИ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук