Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Необходими са изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционните престъпления, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той представи пред депутатите докладите за дейността на прокуратурата и разследващите органи за 2016 г. и 2017 г. и основните констатации в тях.

Главният прокурор потвърди съществуването на два тежки за държавното обвинение проблема, които често стават причина за забавяне на досъдебното производство. Единият от тях е проблемът с експертизите, а за пример Цацаров посочи факта, че страната има цели райони, в които въобще няма съдебни медици. Това води до свръхнатовареност на Института по криминалистика към МВР.

„Чакането на експертизи е един от основните фактори, който забавя досъдебното производство“, аргументира се главният прокурор.

Според него вторият важен проблем е взаимодействието на Прокуратурата с МВР и кадровото обезпечаване на разследването.

„Необходимо е предприемане на мерки именно в насока на обучението на разследващите полицаи. От страна на прокуратурата се прави всичко необходимо в тази посока, но без да прехвърляме отговорността. Основната тежест е върху МВР“, смята Цацаров.

Главният прокурор изведе на преден план необходимостта от законодателни промени в Наказателния кодекс, свързани с длъжностните и корупционните престъпления.

„Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на създаването на НК“, заяви Цацаров.

Той предложи да бъде обмислено и въвеждането на смекчена наказателна отговорност на подсъдими, които са допринесли за разкриването на престъпления.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук