Сотир Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Турският съд е издал решение за екстрадицията на Димитър Желязков – Митьо Очите. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Кога точно ще бъде предаден Димитър Желязков, зависи отново от турския съд.

На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на несебърския бос Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха 5.

От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан.

Димитър Желязков беше под стража в Турция от август досега. Очаква се турският съд да реши кога точно ще бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред съда.

Сотир Цацаров коментира и вчерашния арест на семейство Баневи. По думите му те ще бъдат разследвани по няколко обвинения, „Полимери” е само началото.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция. Арестът е осъществен на територията на Париж, въз основа на европейска заповед. Акцията е на парижката полиция.

Арестът дойде на фона на акция на Специализираната прокуратура в завод „Полимери“ в Девня, където в петък нейни следователи извършиха обиски. Претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели се извършиха и в офиси в София и в страната, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по членове 203, 212, 253, 255 и 321, ал. 6, от Наказателния кодекс.

Става въпрос за укриване на данъчни задължения в големи размери, за длъжностно присвояване в особено големи размери, за използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ за получаване без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество с намерение да го присвои.

Обвиненията са и за сделки с имущество, или прикриване произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

Така Николай Банев става поредният разследван бизнесмен в последните месеци, след като алкохолният бос Миньо Стайков бе задържат и оставен в ареста заради незаконно производство на цигари, а туристическият бос Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела все още са обявени за международно издирване заради пране на пари и укриване на данъци през хотелите им.

Това е поредната атака срещу Николай Банев, след като миналия август премиерът Бойко Борисов след посещение в завода „Полимери“ обяви приватизацията му за „разбойническа“. Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, който получи от държавата 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван в момента на площадката на завода. Тогава премиерът обяви, че прокуратурата вече разглежда случая с приватизацията на завода.

Дружеството „Полимери“ беше приватизирано през 1998. Част от продажбата става по линия на масовата и касовата приватизация, но 24% от капитала са купени от Банев срещу 12.5 млн. долара. Чрез поредица от спорни апорти и прехвърляне на активи, през есента на 2011 г. дружеството „Полимери инвест“ на Николай и Евгения Баневи става мажоритарен собственик на завода, който по-късно е източен и обявен в несъстоятелност.

На негова територия обаче се намират огромни количества от опасния химикал трихлоретан, които се съхранява в ненадеждни цистерни и правителството отпусна близо 15 млн. лв. за обезвреждането му във Франция. Именно това бе и поводът за визитата на Борисов в „Полимери“ и коментара му, че приватизацията на завода е „разбойническа”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!