Германското държавно обществено радио „Дойче веле“ съобщи, че венецуелският ведомствен регулативен орган е блокирал канала на испански език на медията от кабелните мрежи в страната.

Германия, Съединените щати и повечето други западни страни считат, че изборите във Венецуела, в които успех постигна Никола Мадуро са нелегитимни и признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на страната. На свой ред Мадуро отхвърли Гуайдо като марионетка на САЩ.

Генералният мениджър на „Дойче Веле“ Питър Лимбърг призова агенцията за радиоразпръскване на Венецуеля „Конател“ „незабавно да възобнови възобнови разпространението на сигнала на „Дойче Веле“.

Венецуелското министерство на информацията, което контролира „Конател“ не реагира със своевременен коментар.

Говорителка на германското външно министерство призова Каракас да продължи предаването на испански език на немската обществена медия.

„Очакваме това достойно за съжаление решение бързо да бъде отменено“, каза тя.

„Дойче Веле“ неотдавна стартира 15-минутна специална програма в отговор на нарастващата криза във Венецуела, като докладва в канала си на испански език за събитията там и интервюира ключови служители, включително Гуайдо.

„Разбира се, ще направим всичко възможно да информираме зрителите и потребителите във Венецуела“, се казва в изявление на Лимбърг. Програмата на „Дойче Веле“, наречена „Noticias Extra Venezuela“ ще остане достъпна на уебсайта на медията, каза той пред агенция Ройтерс.

„Дойче Веле“ има 17 милиона зрители в Латинска Америка всяка седмица с 24-часовото си програма, заяви медийният оператор, отбелязвайки, че видеоклип, публикуван в Туитър, в който германският канцлер Ангела Меркел призова за нови избори, е изтеглен повече от 112 000 пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!