турция, лира, банка
на снимката: Управителят на Турската централна банка Дурмус Йълмаз

Централаната банка на Турция оповести спешните мерки, които ще вземе, за да спре главоломния спад на лирата. Основното, което ще бъде предприето, е да се осигури „пълна ликвидност на банките“. Миналата седмица турският финансов министър Берат Албайрак обяви, че страната има „екшън план“ за гарантиране на финансовата сигурност.

ТЦБ обяви, че понижава нивото на минимално изискуемите задължителни резерви на банките в лири с 250 базисни пункта за всички падежи и намалява задължителните резерви за неосновните валутни задължения с 400 базисни пункта за падежите до три години.

Тези мерки ще освободят 10 млрд. турски лира, 6 млрд. щатски долара и еквивалетна на 3 млрд. долара ликвидност в злато във финансовата система, посочи централната банка. Тя също така обеща да предостави „пълната ликвидност, от която се нуждаят банките в страната“. Централната банка на Турция посочи, че лимита на обезпеченията в турски лири за банкови транзакции на валутните депозити  се повишават до 20 млрд. евро от 7,2 млрд. евро.

Предприетите от ТЦБ мерки допринесоха за ограничаване на поредната драматична обезценка на турската лира, която беше факт в началото на днешната търговия, когато лирата загуби нови над 10% от стойността си, сривайки се за кратко до рекордно дъно от около 7,2400 за един долар.

След изявлението на централната банка турската лира върна назад към 6,4700 за долар, преди обаче отново да започне да отслабва към 6,8900 нивото, губейки в рамките на деня над 7% от стойността си.

Припомняме, че от началото на годината турската лира загуби над 40% от стойността си спрямо долара. като само в петък бе регистриран спад от 16 на сто.

Основната причина за това е политиката на президента на страната Реджеп Ердоган по отошение на лихвите, голямата инфлация, която в момента е в размер на 15%, както и големият дефицит по текущата сметка на страната. Понастоящем Турция има външни финансови задължения за около 218 млрд. долара.

Капката, която преля чашата миналата седмица беше новият разрив в отношенията със САЩ и решението на Вашингтон да наложи санкции на двама турски иминистри, както и да увеличи вносните мита за Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук