ЦИК жалби

Централната избирателна комисия е получила 400 жалби във връзка с провелите се парламентарни избори. Това съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

„Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори това е считано за максималното възможно число“, каза той.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

Изпълнихме задълженията си, предстои да направим анализ на изминалите избори. Това каза по време на заключителния брифинг председателят на ЦИК Александър Андреев.

Андреев каза, че са били приети три нови решения за избрани народни представители, които са се отказали да встъпят в длъжност и те са били замени със следващите в листата.

„Независимо от появилите се нагласи, че поради различни причини, а именно каквито са тежката обстановка в страната, във връзка с пандемията, сложните изборни книги, които биха могли да забавят изпълнението на задълженията от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения съгласно ИК“, каза още той и благодари на всички, участвали в провеждането на изборите.

Председателят на Комисията обяви, че пред тях предстоят две основни неща.

„Да се издаде бюлетинът, съгласно ИК  трябва да издадем и на второ място, по същественото – да направим анализ на тези  избори. Да видим къде биха могли да бъдат направени допълни предложения пред законодателя и да могат да бъдат допълнени или изменени в изборното законодателство“, коментира Александър Андреев.

От думите на Цанева стана ясно още, че едва 27% от избирателите са гласували машинно, а Димитров уточни, че същият процент избиратели са дали своя вот по същия начин и по време на европейските избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук