машинно гласуване

Поръчката за машините за гласуване се забави, заради липсата на яснота около гласуването. Това обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. А късния вечерен час, в който беше взето решението за стартиране на процедурата бил заради опита да се съкратят сроковете.

Късно в четвъртък вечерта ЦИК реши да обяви обществена поръчка за доставка на 9600 електронни устройства. С тях трябва да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да има възможност както за гласуване с хартиени бюлетини, така и с машини. 3750 лева е цената на една машина за гласуване.

Таня Цанева обясни, че все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, защото те изискват специални условия и охрана. Няма яснота и за сградата, в която ще бъде настанена ЦИК, след като са получили уведомление от председателя на парламента, че трябва да напуснат  бившия партиен дом, където вече се помещава Народното събрание.

Цанева обяви, че бъде поискана отсрочка това да се случи след парламентарните избори, които предстоят.

„Имаше промени в Изборния кодекс и ЦИК нямаше яснота дали ще има само машинно гласуване, или ще има гласуване на хартия и с машини. Едно е да се купят 25 хиляди машини, друго е да се купят по-малко, както ние сега определихме“, посочи Цанева като една от причините за забавянето на поръчката.

 

От ЦИК са направили и обстойно проучване на пазара и на цените, отправили са и запитвания към потенциални доставчици за други цени.

„Поръчката ще бъде обявена в много скоро време, ще бъде публикуване на сайта на Централната избирателна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документацията и по изпълнението“, каза говорителят на ЦИК.

Цанева подчерта, че поръчката е за покупка на машини с инсталиран системен и приложен софтуер, но и с изходния код:

„Това значи, че ние не купуваме само едни кутии. Този код ще ни даде възможност при следващи избори сами да модифицираме машините към използване за друг тип избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи дейност – доставка, обслужване, транспортиране, обучение и други“, обясни Цанева.

В документацията са заложени условия и възможности за участници и от България, и от чужбина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук