изборните машини
Цветозар Томов

От Централната избирателна комисия (ЦИК) направиха демонстрация за машинното гласуване на изборите. Росица Матева и Цветозар Томов представиха решения на комисията, свързани с организацията по произвеждането на изборите за следващ парламент. От Комисията заявиха, че гласуването с машини не е трудно, а по-скоро трябва да бъде преодоляна психологическият проблем, че е нещо ново.

„В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства“, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя добави, че причината за спиране на машината в село Сърница не е прегряване, тъй като са направени изпитания и машините работят от 0 до 45 градуса

ЦИК е изпратила указания до РИК-овете да не се поставят лепенки и указателни стрелки върху смарт картите, както и да не бъдат дезинфекцирани с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт.

От ЦИК съобщиха, че са назначени членовете на СИК в чужбина, както и че са регистрирани 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели.

„Взехме решение при какви условия ще гласуват поставените под карантина. От днес ще бъде активно заявлението, което може да се подава чрез интернет страницата на ЦИК. До изборния ден и деня на изборите, ако бъде поставен избирател под карантина, може да подаде заявление и да гласува, стига да има образувана избирателна секция за карантинирани в дадената община“, обясни Матева.

Тя уточни, че тези хора могат да подават заявление към общината и региона, в който са карантинирани, не е задължително да бъде по постоянен или временен адрес.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук