Камелия Нейкова

На следващите национални избори, които ще са през 2019г., ще има машини във всички избирателни секции. Това обеща в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Машинното гласуване е предвидено като възможност за всеки един избирател в Изборния кодекс. Действащата към момента разпоредба относно машинното гласуване показва, че при следващи избори, машини за гласуване трябва да бъдат осигурени във всички избирателни секции. В този смисъл имаше и постановено решение на Върховния административен съд. Така, че ЦИК, като правоприлагащ орган трябва да изпълни закона, такъв какъвто е. Какво ще се случи със законодателството в бъдещ период, никой от ЦИК не може да поеме отговорност и да каже”, обясни Нейкова.

Тя добави, че в момента е в ход проект за изграждане на дистанционно електронно гласуване и на изборите за членове на Европейския парламент през 2019г., българските граждани ще могат да гласуват по интернет.

Нейкова не се нае да отговори по какъв начин неприкосновеността на вота ще бъде гарантирана, но обеща законовите изисквания да бъдат спазени.

„Гласуването с бюлетини и по интернет не могат да бъдат сравнявани, още повече, че системата за електронно гласуване тепърва предстои да бъде изградена. Все още не можем да кажем каква ще е и по какъв начин ще бъде гарантирана сигурността й. Изборният кодекс предвижда доста условия, на които тя трябва да отговаря, за да е гарантирана и тайната на вота, и вярното отчитане на гласовете”, добави говорителят на ЦИК.

Целият текст ще може да прочетете в рубрика ИНТЕРВЮ или на страницата ни във Фейсбук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук