Централната избирателна комисия определи имената на 12 от новите депутати, които ще влязат в 44-тото Народно събрание, след като избраните в 2 района посочиха от коя листа ще бъдат депутати. Петима са от  ГЕРБ.
Лидерът Бойко Борисов ще е депутат от район Пловдив, така на негово място от София влиза Румяна Бъчварова.  Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ избира Кърджали, а Делян Пеевски  ще е народен представител от Благоевград.
Веселин Марешки влиза в парламента от  23-ти район София, от същият район ще влезе в парламента и един от лидерите на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.
Единственият депутат от БСП, който избра една от двете листи е Стефан Данаилов, той предпочете 24-ти район София пред Варна.
Разместванията в листите са наложиха, след като 10 избрани депутати се отказаха от парламента, с официални писма до ЦИК. Неочакваното пренареждане стана буквално в последните минути. Най-много отказали се депутати има в листите на ДПС – петима. Сред тях например е кметът на Кърджали Хасан Азис, който ще остане на поста си в града, както и евродепутатът Искра Михайлова, която е втора след Делян Пеевски в пазарджишката листа.
От ВОЛЯ са се отказали 4-ма, а от БСП – само един. Венка Кутева е била избрана вследствие на феномена 10/10 от Велико Търново и вече се оттегли.
Решението на ЦИК ще се публикува в Държавен вестник  и новоизбраното Народно събрание може да бъде свикано от президента Румен Радев.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!