изборните машини

Централната избирателна комисия(ЦИК) не е обявила окончателните резултати от изборите. Това предизвика недоволство от страна на ГЕРБ, които обявиха, че вотът в чужбина е опорочен и поискаха оставката на ЦИК.

Припомняме, че законният срок за обявяване на окончателните резултати от вота е 15 юли.

В тази връзка ЦИК обясни, че изборните книжа на всички СИК-ове са обработени 100%, но на сайта на ЦИК числото все още не е 100 %. Причината е, че всички РИК-ове трябва да донесат изборните си книжа на място в ЦИК, за да се премине към т.нар. повторно въвеждане на резултатите. До този момент не са донесени книжата на София област и Шумен.

В Шумен е била първата РИК, която е обработила най-бързо книжата си, но явно ще бъде последната, която ще ги донесе в ЦИК.

По отношение на гласуването в чужбина – там резултатите са обработени бързо въпреки по-големия брой секции.

„Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента“, каза пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева и допълни:

„За да стане това обаче трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно остановава каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим сто процента обработени данни.

Смятам, че се справихме така, както сме се справяли в годините назад и така както са се справяли други колеги от ЦИК, тъй като вчера към 17,50 бяха обработен всички комисии а те са близо 800.

Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване“.

Матева заяви, че не може да коментира искането за оставка.

„Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога до сега не е имало толкова бърза обработка на резултати“, каза тя.

От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!