машинно гласуване

Министър-председателят Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън проведоха среща с официалния представител на производителя на машини за гласуване „Смартматик“ във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот. Разговорът, който се проведе в Министерския съвет, беше иницииран по идея на правителствата на Великобритания и България.

В сряда от ЦИК обявиха, че ще търсят директен контакт с фирмата – производител на машините – „Смартматик“, след като изпълнителят на предишната поръчка – „Сиела Норма“, обяви, че иска два пъти по-висока цена от предвидената от ЦИК за доставката на допълнителни 1500 машини за гласуване.

Срещата беше предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на Централната избирателна комисия, за да може независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса, съобщиха от Министерски съвет.

По време на срещата в Министерския съвет британският посланик изрази категоричната си подкрепа за честното провеждане на изборите у нас. Двете страни се увериха взаимно в усилията си предстоящите парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и демократично.

Припомянме, че още вчера Министерството на финансите потвърди, че ще плати допълнително за поръчката на още машини за гласуване за предстоящите предсрочни избори.

„Сиела Норма“ за логистиката

Комисията реши още да покани утре на официални преговори фирмата „Сиела Норма“ по обявената обществена поръчка за логистиката за машинния вот на 27 ми юни за частичните кметски избори и за парламентарните през юли, съобщават от БНР

Фирмата ще трябва да представи подробна ценова оферта по отделните компоненти на поръчката – за модифициране на софтуера, подготовка и техническо обслужване на машините, транспорт до областните центрове и обучение на секционните избирателни комисии. Максималната допустима цена, която може да плати ЦИК за тези дейности е  4 милиона и 350  хиляди лева без ДДС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук