ЦИК, Арена Армеец

За „добре свършената“ работа от Централната избирателна комисия (ЦИК) тихомълком са си раздали щедри коледни бонуси, пише „Труд“. Тези данни са получени от проучване на Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), тъй като за всяко ведомство е задължително да публикува информация на сайта си от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден.

От ЦИК оправдават бонусите с факта, че 2019г. е била година с два вида избори, без да споменават големия брой от около 600 000 хиляди недействителни бюлетини по изборите. Бонусите са в размер на около две заплати, пише „Труд“.

Точният размер на отпуснатите бонуси остава в тайна.

„2019 година е година с два избора – за Европейски парламент и най-тежките избори, които може изобщо да се организират и произвеждат, местните избори”, обоснова се

секретарят на комисията Севинч Солакова на заседанието от 22 ноември, на което решението е гласувано без дебати с мнозинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК. От „Труд“ подчертават факта, че миналата година нямаше национални избори, въпреки това ЦИК е постоянно действащ орган и съответно постоянно получаващ заплати.

Други мотиви за отпускането на парите са „наличните средства по бюджета на ЦИК и оценката, която комисията дава като цяло на организацията и произвеждането на изборите”.

Заплатите в комисията възлизат на над 4000 лв.

В Изборния кодекс е регламентиран размерът на възнагражденията на членовете на ЦИК (20 на брой), като заплатите варират от 5035лв. до 4279,75лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук