ЦИК
На снимката: Цветозар Томов и Росица Матева

ЦИК определи 208 секции, в които трябва да се гласува с машини извън страната и взе решения във всички тези секции да има по две машини за гласуване. Това обяви по време на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 753 ще са общо изборните секции в чужбина. Определена е вече и числеността на секционните избирателни комисии извън страната.

Всички машини у нас вече са разпределени.

Общият брой на членове на СИК е 4115, от които 753 председатели и секретари и 708 зам.-председатели, 1148 са членовете на СИК, 753 членове са излъчени като държавни представители на МВнР, добави той.

От своя страна Росица Матева добави, че от два дни на уеб страницата на ЦИК е качен симулатор за машинно гласуване. Тя допълни, че на страницата на ЦИК също така има качен материал за начина на гласуване с машина. Той е 3-минутен.

„На 30 октомври изтича срокът за избиратели с трайни увреждания, които не могат да отидат в изборното помещение. Тогава изтича срокът и за избиратели, които ще гласуват по настоящ адрес, както и за тези, които трябва да подадат удостоверение за гласуване на друго място“, добави зам.-председателят Матева.

Стана ясно още, че от ЦИК са взели решение да има контролно преброяване.

Провеждат се консултациите с политическите партии за определяне съставите на СИК.

В консултациите се яви за първи път извънпарламентарна коалиция „Продължаваме промяната”, което се случва за първи път тази година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук