ГЕРБ гласуване машини

В петък е обявена обществената поръчка за допълнителните машини за предстоящия вот през ноември, ще бъдат доставени 1 600 машини и 26 000 флаш памети. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред БиТиВи.

Канят се трима участници – „Сиела норма“, „Смартматик“ и „Информационно обслужване“.

„Тази поръчка е на стойност 9.5 млн. лв. Трябва да се доставят 1 600 машини и 26 000 флаш памети. Няма да имаме време да извлечен информацията от флаш паметите от 14 ноември за втори тур и трябва да се поръчат втори комплект“, заяви Матева.

По думите ѝ за новите машини има уверения от Министерски съвет, че сумите, които са необходими за допълнителните машини, ще бъдат предоставени на Комисията. Тя уточни, че още нямат информация да е одобрена план-сметката.

„Купуваме тези устройства заради съвпаденията на двата избора. Това правим, защото ЦИК реши в 2119 секционни избирателни комисии в страната да бъдат поставени по две машини. Във всички избирателни секции, където на 11 юли са гласували над 320 избиратели, ще има по две машини, за да няма струпване на хора. Затова закупуваме тези допълнителни устройства. Ако нямаше съвпадение на двата избора, нямаше да ги купуваме, допълни тя.

Тя акцентира, че няма да се връщат машините от чужбина в страната, защото няма технологично време за това. Предвижда се да има тук в страната втори комплект машини за чужбина, на които няма да бъде инсталирано нищо.

Когато стане ясно, че ще има втори тур на президентските избори, на тях ще бъде инсталирана бюлетината за втори тур и ще заминат за секциите извън страната“, каза още Матева.

Според нея още се обсъждат различните варианти за гласуване на 14 ноември. Тя добави, че за момента ЦИК се обединява за това да се гласува с една карта, за да не се забави процесът и да се намали рискът от объркване заради повече карти. Ще има две разписки, които ще бъдат с различна дължина, за да може секционната избирателна комисия визуално да ги разпознае, след като бъдат сгънати от гражданите и да ги насочи към правилната кутия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!