Снимка: Банбъри гардиън

Болниците в британската столица са препълнени от пациенти с COVID-19, заяви ръководителят на организация, представляваща ръководителите в държавната здравна служба.

Изпълнителният директор на „Ен Ейч Ес Провайдърс“ Крис Хопсън каза за Би Би Си, че лондонските болници имат „експлозия на търсенето … при тежко болни пациенти“, оприличавайки ситуацията като „непрекъснато цунами“.

Страната забави сериозно мерките срещу коронавируса, следвайки, поне официално, различна стратегия от повечето други развити държави. Тя обаче се провали бързо и преди няколко дни премиерът Джонсън в обръщение към нацията затяга положението. Великобритания все още не знае истинския брой на заболелите от коронавируса, защото по старата стратегия се тестваха само тежките случаи, които постъпват в болница. Досега те са около 9 500. Страната има и относително малка леглова база на глава от населението – в пъти по-малка от водещите в това отношение западни държави САЩ и Германия.

Паниката в търговската система е пълна, хората бяха започнали презапасяване още преди завоя в стратегията, а някои – още от перипетиите около Брекзит. В магазините е въведен контрол върху покупките, като не се разрешва презапасяване. Много хора разчитат само на донесена храна, защото не могат да стигнат до стоките, които свършват бързо. Сайтовете за поръчки са претоварени.

Международната рейтингова агенция „S&P Global“ вече предупреди, че пандемията от коронавируса ще тласне Великобритания и еврозоната към рецесия тази година, като се очаква икономиките им да се свият с цели два процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!