Цветанов
на снимката: председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предложението на министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за нов тип боен самолет – изтребител F-16, е експертно.

Пред бТВ той обясни, че предстои да започне съгласувателна процедура, която ще продължи около 14 дни и на следващото заседание на Министерски съвет ще се вземе решение.

„Очаквам в рамките на януари месец този дебат да бъде приключен в рамките на българския парламент. Изборът за F-16 е най-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните-членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния, Турция са с F-16”, каза Цветанов.

Той припомни, че и Чехия, и Унгария също са предпочели F-16 пред „Грипен”.

„За тях президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере „Грипен” и да елиминира всички останали”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Припомняме, че в петък военният министър Красимир Каракачанов и икономическият министър Емил Караниколов предложиха да започнат преговори със САЩ за нов изтребител F-16 „Вайпър“ /Блок 70/.

Докладът, който внесоха, е резултат от работата на междуведомствената експертна група и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител на ВВС.

„Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник. Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ”, каза министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Той добави:

„При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри.“

Изборът не е изненадващ, като се има предвид, че някои фигури и експерти дадоха през последните месеци в медиите индикации за предпочитанията на управляващите към американските изтребители.

Връх на „ненамесата“ в работата на експертните групи бе скорошното изказване на премиера Бойко Борисов, според което, без да се меси, по негови данни F-16 е доста по-добър самолет от другите предлагани.

В доклада е записано, че и при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като необходимите разходи са различни в зависимост от типа на избрания самолет.

Отбелязано, че за две от предложенията (Италия и Швеция) страните обвързват доставката на самолетите (по време и способности) с доставка от България по договори с трети страни на оборудване, лицензи и разрешения.

Офертата на САЩ ще бъде подобрена, за да влезе в необходимите финансови параметри. След изказването на американския държавен секретар Майк Помпео по-рано тази седмица стана ясно, че окончателният й вариант ще се оформи при двустранните междудържавни преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!