Цветан Цветанов
на снимката: Цветан Цветанов

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира наложените от САЩ санкции на „Турски поток“ през България. В социалните мрежи той попита кой от българското правителство ще поеме отговорност.

Според бившия втори в ГЕРБ администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”.

Това е причината, поради която държавният секретар Майк Помпео е обявил, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България, заявява Цветанов.

По думите му посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията”

„В тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта „Турски поток“ и направените инвестиции? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговорния зам.-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев?“, пита Цветан Цветанов.

Той припомня, че Евро-атлантическият център за сигурност, чийто председател е , многократно е изразявал тезата, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските.

„Турски поток“ в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата“, допълва Цветанов.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!