Един от най-красивите пролетни празници – Цветница, се празнува днес според календара на Православната църква. За поредна година днешният ден е празникът с най-много именици сред българите. Общо 362 914 души с имена на цветя, клонки, храсти и дървета, празнуват днес.

279 449 жени носят имена на цветя

279 449 са жените, чиито имена са на цветя и растения. 83 465 са представителите на силния пол, които трябва да почерпят днес.

Според националната статистика за 2020 година Росица, Маргарита и Виолета са в топ 20 на най-разпространените женски имена у нас. 28 681 българки носят името Росица, 25 031 се казват Виолета, а 24 678 се казват Маргарита.

Цветница е и народен, и религиозен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църкви. Освен Росица, Маргарита и Виолета, които са сред  на най-разпространените имена, имен ден празнуват и всички други, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Здравните власти препоръчват 1,5 м дистанция

Вярващите да не целуват иконите. Върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите. Това са част от препоръките на здравните власти към Църквата по повод Цветница и Великден.

На Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска. Изключение се прави за свещениците. Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете. Препоръки има да се регулира потока на хора, като се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!