Турски пилоти повече няма да се обучават да летят на изтребители F-35 във военновъздушната база „Люк“ в Аризона, съобщиха от Пентагона, цитирани от „Спутник нюз“.

Това е явен признак за разрастващ се спор между двете държави заради плановете на Анкара да закупи руски зенитно-ракетни комплекси. Двете членки на НАТО (в най-големи армии в Алианса – б.р.) влязоха в пререкания заради поръчката на руски системи С-400, които според Вашингтон представляват заплаха за самолетите F-35, каквито Анкара също планира да купи.

„Уведомени сме, че турските пилоти… не летят“, заяви говорителят на американското военно ведомство лейтенант Майк Андрюс.

В момента в американската военновъздушна база Люк в Аризона се обучават четирима турски пилоти, а двама турски офицери работят като инструктори. В допълнение, около 20 турски инженери се учат в Люк как се поддържат самолетите F-35.

Миналата седмица от Пентагона обявиха, че спират обучителната програма за турски летци. Вашингтон даде на турското правителство срок до началото на юни да се откаже от сделката с Москва по закупуването на противовъздушните ракетни установки S-400, които според американските военни са несъвместими с изтребителите F-35 и ще ги изложат на риск.

Турският президент Реджеп Ердоган обаче остана непреклонен и заяви, че ще задълбочи сътрудничеството на страната си с Русия на фона на засилващия се натиск от страна на САЩ.

Турция отдавна е партньор в програмата F-35, произвеждайки ключови части от самолета стелт от пето поколение. Анкара трябваше да закупи 100 броя от бомбардировачите от А-версия, които се предлагат в три разновидности: F-35A, за стандартни операции; F-35B, за вертикално излитане и кацане; и F-35C, за операциите за превоз.

Доскоро производителят „Локхийд Мартин“ доставяше самолетите, предназначени за Турция, до базата на военновъздушните сили „Люк“, северозападно от Финикс, където турски пилоти са обучаваха от американски инструктори да летят с високотехнологичните самолети. Само четири машини бяха доставени, преди програмата да бъде прекратена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!