Турски поток
Борисов, Путин, Ердоган и Вучич на откриването на "Турски поток".

Пътната карта на газопровода „Турски поток“ така и не се откри в България. Руската компания „Газпром“ отказва да даде своя екземпляр, но от хакната поща на руски политик изтече друга „карта“ – на задкулисни договорки, обвеяни със съмнения за тежка корупция за проекта.

Неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ разкри част от кореспонденция от електронната поща на руския политик Александър Бабаков, свързана със строителството на тръбата. Горещите следи за „Турски поток“ неслучайно изскачат от неговата поща – Бабаков е известен като специален пратеник на президента Путин и е с наложени санкции от ЕС, САЩ и Канада. През 2014 г. в обширна статия „Ню Йорк Таймс“ разказа как Бабаков опитал да подкупи български заместник-министър от служебен кабинет във връзка с „Южен поток“. Посочен е и като главно действащо лице при осигуряване на заем от 9 милиона евро за френската крайнодясна партия на Марин Льо Пен.

България – инструмент в чужди ръце?

Какво излиза? Че реализацията на „Турски поток“, прекръстен на „Балкански поток“ от ГЕРБ, е съгласувана между Кремъл и бъдещия изпълнител на газопровода – саудитския консорциум „Аркад“. България е инструмент за изпълнение на тази договорка, макар и в малко по-различен вариант от схемите в мемото, изпратено на Бабаков след срещата в Истанбул на 1 юли 2019 г. АКФ отбелязва, че „особено скандално е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително)“.

Срещата в Истанбул се е състояла, след като през април 2019 г. „Аркад“ е обявен от „Булгартрансгаз“ за победител в обществената поръчка за строителство на тръбата, а през септември същата година е подписан договорът. Няколко месеца по-късно обаче регистрираната в Сърбия руска компания IDC е обявена за подизпълнител. Изглежда, че от руска страна „са постигнали общо разбиране с „Аркад“ по някои въпроси“, както става ясно от мемото на руския политик. На пръв поглед не е проблем компании да се срещат и обсъждат схеми за проекта, стига обаче да не нарушават законите и българските национални интереси.

Ролята на Цветелина Бориславова и БАКБ

Скандално е и обсъждането на банка, обслужваща проекта. Оказва се, че кандидат-изпълнителите на проекта „Турски поток“ тайно се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова – Българо-американската кредитна банка (БАКБ), става ясно още от публикациите на Антикорупционния фонд. Банкерката е известна и като дългогодишна приятелка на Бойко Борисов.

От мейл на Бориславова, изпратен до съветник на Бабаков, се разбира, че в офис на банката са преговаряли първите двама класирани участници в обществената поръчка. По времето, когато е изпратен мейлът – 19 юли 2019 г., все още не е обявено кой ще строи газовото трасе. Бориславова обаче пише: „Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между „Аркад“ и ТМК“. Това са победителят и класираният след него втори участник в обществената поръчка. Официално те са обявени на 3 април 2019 г. Медийни публикации с по-ранна дата сочеха „Аркад“ като предизвестен победител.

Банкерката назовава втория участник като „ТМК“, както е и в мейла на Бабаков, макар неговото пълно наименование да е „Консорциум – Газово развитие и разширение в България“. Участници в него са Консорцио Варна 1, който е учреден от „Бонатти С.П.А“ и „Макс Щрайхер С.П.А“, и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“- клон България. „В хакнатите мейли обаче обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник – руската ТМК“, посочва Антикорупционният фонд.

Но от имейла на Бориславова излиза още един казус, който би следвало да създаде работа на прокуратурата. Процедурата за избор на банка, която да обслужва проекта, е година по-късно от датата на електронното съобщение. От него обаче се разбира, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договарящите се страни за изпълнението на проекта. Кои са тези „договарящи се страни“, след като БАКБ може да е единствено обслужваща банка на възложителя – държавната „Булгартрансгаз“?

ГЕРБ се завръщат в енергетиката

Тръбата на „Турски поток“, заобикаляща Украйна, беше договорена и реализирана изцяло в мандатите на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Стойността ѝ надхвърля 2.6 милиарда лева и е финансирана от „Булгартрансгаз“ чрез заеми от десетина банки, като най-големите са осигурени от „Уникредит“ и държавната Българска банка за развитие. Уверенията са, че проектът ще се изплати за 10 години. За „Турски поток“, представен като „разширение на газопреносната мрежа“, премиерът и лидер на ГЕРБ Борисов си осигури решение на парламента, а газовото трасе бе построено за по-малко от година и половина с руски тръби и руски специалисти.

Доставките на руски газ винаги са били подчинени на геополитическите интереси на Кремъл. Предшественикът на „Турски поток“ – „Южен поток“, беше прекратен в края на 2014 г. През април същата година, 13 дни след като Русия анексира Крим, БСП внесе законопроект, позволяващ тръбата да бъде изключена от правилата на ЕС. Не се случи, след като Брюксел не даде зелена светлина. По-късно бе срутена и Корпоративна търговска банка, акционер в която беше ВТБ, известна като „банката на Путин“. А „Турски“/“Балкански поток“ тръгна 14 месеца, преди режимът на Путин да започне войната в Украйна.

През юни 2023 година Софийска апелативна прокуратура възобнови разследването за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода „Турски поток“, като отмени отказ на Софийска градска прокуратура за образуването на досъдебно производство. Причина са конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция. Дали ще излезе годен обвинителен акт от разследването не е сигурно, особено предвид традиционната безполезност на държавното обвинение по отношение на провинения по високите етажи на властта.

ГЕРБ се завръща в енергетиката. Наскоро кадър на партията – Валентин Николов, шеф на БЕХ по времето, когато се изграждаше „Турски поток“, оглави АЕЦ „Козлодуй“. А преди дни правителството Денков-Габриел върна като изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, оглавявал компанията по време на строителството на „Турски поток“. Той може да е наясно с мемото от срещата в Истанбул.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук