турски поток

Стратегическият проект „Турски поток“ е в голяма степен реализиран и до края на годината ще започне да доставя природен газ от русия на турския пазар, съобщи в. „Сабах“.

Разглеждан като олицетворението на турско-руското енергийно сътрудничество, „Турски поток“ отбеляза значителна стъпка от реализирането му с приключването на 90% от всички строителни работи на терминала за приемане от турската страна в Къйъкьой, където руският газ ще бъде прехвърлен през Черно море до Турция.

„Съоръженията на сушата в Русия са на 99% завършени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга, са напълно завършени. Строителството на офшорния сегмент на тръбопровода е завършено за рекордно кратко време, което е забележително постижение за такъв технически предизвикателен проект ”, каза пред Анадолската агенция Олег Аксютин, заместник-председател на управителния комитет на „Газпром“.

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа.

Всяка от тръбите е с дължина 930 км. и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 м.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!