Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник, че Турция е готова най-накрая да ратифицира Парижкото споразумение за изменението на климата.

Изявлението на Ердоган пред заседанието на Общото събрание на ООН идва след година на екстремни метеорологични събития в Турция – включително горски пожари и наводнения, които отнеха около 100 живота.

Турция през април 2016 г. подписа знаковото споразумение за ограничаване на опасните емисии, които допринасят за глобалното затопляне, с което учените обясняват все по-екстремните метеорологични явления. Но тя все още официално не е ратифицирала споразумението чрез гласуване в парламента.

Ердоган заяви пред Общото събрание на ООН, че сега Турция възнамерява да завърши процеса на ратификация навреме за ноемврийската конференция на ООН по изменението на климата в Глазгоу.

„Бих искал да съобщя на целия свят тук от трибуната на Общото събрание на ООН решението, което взехме след напредъка, постигнат в рамките на споразумението. Планираме следващия месец да внесем Парижкото споразумение за климата за одобрение в нашия парламент“, каза Ердоган.

Ердоган е подложен на силен политически натиск у дома заради справянето със смъртоносните горски пожари и наводнения, които удариха южните средиземноморски курортни райони на Турция и северното Черноморие през август.

Двете бедствия и съпътстващата ги суша в югоизточната част на Турция повишиха значението на екологичните въпроси в съзнанието на избирателите – особено за по -младите поколения.

Ердоган ще се нуждае от подкрепата на милиони тийнейджъри, които ще гласуват за първи път, когато се опита да удължи управлението си за трето десетилетие на общите избори, насрочени за не по-късно от юни 2023 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!