Турция е решена да защити своите интереси в Кипър и източното Средиземноморие, заявиха турските власти след заседание на Съвета за национална сигурност.

По време на среща, председателствана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, турският Национален съвет потвърди намерението на Анкара да защитава правата и интересите на Турция, както и правата на кипърските турци в източното Средиземноморие, в съответствие с разпоредбите на международното право.

„Турция зачита правата и задълженията си съгласно международното право и очаква подобно поведение от своите съюзници“, се казва в изявлението след срещата.

Атина обвинява Анкара в подкопаване на сигурността в източния средиземноморски регион и в изключителната икономическа зона около Кипър, като добива нефт и газ в този район.

Атина и Никозия призоваха и Европейския съюз за отговор на дейностите на Анкара в източното Средиземноморие, на което Брюксел отговори, че ще наложи санкции срещу Турция, освен ако турските власти не прекратят дейностите си в тази част на морето.

Анкара също реагира наскоро, като заяви, че тяхната дейност е в съответствие с турските интереси и международното право.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!