Турция е нанесла удари от въздуха срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке, пише РИА новости.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили.

Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната, докато бяха съюзници в Сирия.

„Турски самолети са бомбардирали щаба на кюрдските сили в околностите на град Ал Маликия в провинция Ал Хасеке.“, съобщи ливанската телевизия Ал Маяден.

Все още няма потвърждение на ударите от турска страна, нито данни за жертви.

Същевременно държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия.

Припомняме, че вчера американските военни започнаха процеса на изтегляне от Северна Сирия, след телефонния разговор на Ердоган с президента Доналд Тръмп в неделя.

По-рано държавният глава на САЩ реши да остави 1 000 войници в контролираната от кюрдските бойци зона като гаранция срещу турски военни действия, но сега пълното изтегляне развързва ръцете на турската армия за оперция в тези територии.

Сделката между Тръмп и Ердоган показва как големият бизнес и военностратегическите съображения могат да надделеят над лоялността, коректните отношения и човешките права. Без американско присъствие кюрдските отряди изглеждат беззащитни срещу турска агресия и ако няма някаква специална тайна уговорка, положението им не е добро. Те остават излъгани и зарязани от съюзника си САЩ, след като бяха едно от основните остриета на място в борбата срещу „Ислямска държава“/ИД/.

Така само в рамките на месец авторитарният режим на Ердоган получава втори голям подарък, като този път той не е икономически, а политически.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!