Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Турция се съгласи със САЩ да създаде зона за сигурност, дълга 444 километра, контролирана от нейните войски на сирийската граница, заяви съветникът на турския президент Ясин Актай пред РИА Новости.

„По време на срещата с американците бе обсъдена дълбочината на създадената зона за сигурност, когато турската страна потвърди необходимостта от създаване на зона за сигурност на границата със Сирия с дълбочина 32 километра и дължина 444 километра, което беше договорено с делегацията на САЩ“, каза Актай.

Според него отсъствието на писмено споразумение със САЩ по отношение на зоната за сигурност не означава разногласия по този въпрос или относно съдържанието на споразумението.

„Източно от Ефрат, по-специално територии в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор, които бяха обсъдени със САЩ, ще бъдат напълно включени в зоната за сигурност. Ние успяхме да постигнем взаимно разбиране по този въпрос. Споразумението, постигнато с американците, е ясно, турските въоръжени сили ще упражняват контрол върху зоната за сигурност, дълбочината и степента на която ще бъдат определени от Турция.“, отбеляза Актай.

Турският президент Реджеп Ердоган на 9 октомври обяви началото на операция „Мирна пролет” в Северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната група „Ислямска държава“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!