Земетресението в Турция, разрушения
Кадър от опустошителното земетресение в Турция

Най-малко 50 000 жертви, над 200 000 изравнени със земята или застрашени от срутване сгради, милиони засегнати хора, включително 5 милиона деца: раните от бедствието на века в Турция и Сирия са много дълбоки.

Равносметката от земетресението в Турция е покъртителна – най-малко 50 000 загинали, 214 000 паднали или застрашени от срутване сгради и 11 големи града, които са почти изцяло разрушени. Милиони хора са загубили домовете си и се нуждаят от спешна помощ.

Месец след трагедията пълният размер на щетите все още не е ясен, но е безспорно, че това е едно от най-сериозните природни бедствия за последните десетилетия в този регион. Очаква се броят на жертвите да нарасне. Самоличността на много от тях все още не е установена, а някои дори все още не са регистрирани. Оцелели продължават да издирват своите близки, а турското Министерство на правосъдието не отговори на въпроса на ДВ за броя на изчезналите.

Отговорността на властите

Смята се, че небрежността на турската държава е отговорна за сериозните последици от земетресението. Органът за борба с бедствията AFAD още преди години е прогнозирал, че при по-голям трус ще има сериозни щети. През 2020 г. институцията е посочила в доклад, че в Кахраманмараш може да има силно земетресение с магнитуд 7,5.

В някои случаи строителните разпоредби не са били спазвани. Заподозрени за огромния брой жертви и щети са общо 957 души. Арестувани са 236-има от тях, други 330 са поставени под „съдебен контрол“, а четирима се намират в предварителния арест. Общо са издадени заповеди за задържането на 270 човека, от които петима се намират в чужбина, 82-ма са били освободени, а 32-ма са починали.

Деца без настойници

Една от най-обсъжданите теми в турското общество е ситуацията и бъдещето на засегнатите от труса деца. УНИЦЕФ твърди, че в Турция и Сирия те са около 5 милиона. До 1 март от разрушенията са били спасени и регистрирани 1911 деца без живи настойници, а 1543 от тях вече са предадени на членове на семействата им. В момента 95 деца се намират под закрилата на министерството, а самоличността на 81 не може да се установи.

Репортаж на антиправителствената телевизия Halk TV разкри, че 60 деца, лишени от грижи, са били настанени в три къщи в истанбулския квартал Бейкоз, като се смята, че там за тях се грижи ислямистка общност. Репортаж на ДВ показа, че девет деца са били отнети от родителите им и са записани в т.нар. курс по Коран, за който се твърди, че се провежда от радикалната ислямска общност „Исмаилага“.

Възстановяването ще бъде скъпо

Районът ще трябва да се възстановява от бедствието в момент, когато Турция се намира в дълбока икономическа криза. Световната банка твърди, че трусовете са причинили материални щети за 34,2 млрд. щатски долара. Според турската статистика в 11-те града в района на труса живеят около 14 милиона души, а засегнатият район произвежда около 9,8% от БВП на страната.

Експертите очакват разрушенията да увеличат търсенето на много продукти и услуги, което допълнително би повишило и без това високата инфлация. Икономистът Мурат Кубилай прогнозира пред ДВ, че до края на годината тя няма да спадне под 50 процента.

Свободата на словото, която в Турция се намира под натиск от години, беше допълнително ограничена след земетресението. Турският регулаторен орган RTÜK глоби три телевизии за отразяването на катастрофата с общо около 400 000 евро.

Страната е пред избори

Въпреки че трагедията в Турция доведе до кратко прекъсване на предизборната кампания, страната върви към президентски и парламентарни избори. На 1 март президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува турската опозиция и заяви, че изборите все пак трябва да бъдат изтеглени напред и да се проведат на 14 май. Очаква се на 10 март той да издаде декрет, с който официално да насрочи изборите. Според някои информации избирателите в засегнатите от труса райони ще могат да гласуват в други градове на президентските избори, но не и на парламентарните.

Сирия – още една катастрофа след войната

В Северна Сирия земетресението е засегнало регион, изключително пострадал от 12-годишната гражданска война, която режимът на Асад, с помощта на Русия и Иран, до голяма степен е спечелил. Според медиите около 8,8 млн. души са били засегнати, съобщава се и за 5900 смъртни случая. Техният брой обаче вероятно е много по-голям.

Около 1,8 млн. разселени хора са живеели в палатки, приюти и базови конструкции в Северозападна Сирия още преди земетресението. Сега положението им значително се е влошило и много от засегнатите обитават разрушени къщи, докато други спят навън при ниски температури или в колите си, като Амар Фаяд, който живее в Идлиб. „Синът ми и аз сме травматизирани“, заяви мъжът пред репортер от арабската редакция на ДВ. „Палатките струват между 200 и 400 долара и не можем да си ги позволим. Затова решихме да останем тук“, обяснява той.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук