Турция, военен дрон
Bayraktar TB2

Турски военен дрон пристигна в Северен Кипър в понеделник на фона на нарастващото напрежение заради сделката на Турция с Либия, която разшири претенциите на Анкара към богатото на газ източно Средиземноморие.

Дронът Bayraktar TB2 кацна на летище Гечиткале във Фамагуста, съобщи АФП, след като правителството на Северен Кипър одобри използването на летището за безпилотни летателни апарати.

Това се случва след споразумението, подписано миналия месец между Либия и Турция, което може да се окаже решаващо за борбата за наскоро откритите запаси от газ в източното Средиземноморие.

Споразумението претендира за обширни морски територии за Турция, конкурирайки се с претенциите на Гърция и международно признатата република Кипър, която управлява южната част на острова.

Според анализатори Турция се противопоставя на усилията на съперниците си, искайки права за проучване в района, след като Кипър, Гърция, Египет и Израел изключиха Турция от нов „Източносредиземноморски газов форум“, който включва също Йордания, Италия и палестинските територии.

Севернокипърската турска република (СКТР), която е призната само от Турция, заяви, че одобрението за дрона е дадено миналата седмица „в светлината на най-новото развитие на събитията в източния средиземноморски регион“ и „за защита на законните права и интереси на СКТР и Турция “.

Министърът на транспорта на СКТР Толга Атакан заяви, че турските дронове са отчасти отговор на придобиването на израелски дронове от Кипър през октомври за наблюдение на изключителната му икономическа зона.

Кипър е разделен, след като турските войски окупират северната една трета на острова през 1974 г. в отговор на преврат, организиран от гръцката военна хунта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук