Турция няма да спре спорните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, докато Никозия не включи кипърските турци във взимането на решенията за находищата на газ и нефт.

Това заяви посланикът на Турция в Атина Бурак Йозюгергин, който даде интервю на вестник „Катимерини”.

Сондажните кораби Фатих и Явуз и в момента провеждат проучвания край бреговете на Кипър, въпреки многократните призиви на международната общност практиката да бъде прекратена.

Йозюгергин твърди, че всъщност Фатих и Явуз са в континенталния шелф на Турция.

„Окончателните морски граници в Източното Средиземноморие не могат да бъдат начертани, ако нямаме политическо споразумение.“, казва турският дипломат.

Йозюгергин нарича изключителната икономическа зона на Кипър „едностранно определена от кипърските гърци и незаконна“.

„Кипърските турци също имат права върху природните богатства на острова.“, казва посланикът.

В средата на месеца правителствата на ЕС се съгласиха да съставят списък на икономическите санкции срещу сондажите на Турция до Кипър, въпреки че той няма да веднага да съдържа имена, съобщава „Ройтерс“.

Външните министри на ЕС са съгласни с „въвеждането на рамков режим на ограничителни мерки, насочени към физически и юридически лица, отговорни или участващи в незаконната сондажна дейност на въглеводороди в Източното Средиземноморие“.

Службата, отговорна за външна политика на ЕС сега трябва да предложи конкретни имена и са готови тези санкции да се въведат възможно най-бързо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!