Турските медии разпространиха видеозапис на изстрелване на ракета в черноморския район Синоп, където се тества зенитно-ракетната система С-400.

Турция е издала международен сигнал NAVTEX за артилерийско учение в района на Черно море Синоп от 13 до 17 октомври.

Видео от Синоп, показващо изстреляна ракета, беше разпространено от турския военен журнал M5. „Извършено е първо изстрелване на системите С-400 в Синоп“, гласи надписът под видеото, публикувано от журнала.

Както Спутник по-рано съобщи, турската армия е разположила руски системи за противовъздушна отбрана С-400 в черноморската провинция Самсун. Агенцията публикува кадри на очевидци на конвой от военни превозни средства, превозващи компоненти за С-400, които се движат към съседната провинция Синоп, където трябва да бъдат тествани. Турските власти все още не са направили официални изявления по този въпрос.

Доставките на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400, които предизвикаха криза в отношенията на Турция със САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска Турция да се откаже от сделката и да закупи в замяна системите „Пейтриът“, заплашвайки да отложи или дори да отмени продажбата на най-новите изтребители Ф-35 на Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закона зпротиводействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да направи това и продължи преговорите за допълнителна партида С-400.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!