Турция, САЩ, напрежение

Mинистърът на финансите на Турция отхвърли като „безсмислени“ опасенията на турските предприятия във връзка с предупреждението на Министерството на финансите на САЩ, че те рискуват да бъдат санкционирани, ако поддържат търговски връзки с руснаци, на които са наложени санкции, предаде „Ройтерс“.

Турция, която е член на НАТО, се опитва да постигне баланс между Москва и Киев, като критикува руското нахлуване и изпраща оръжия в Украйна, като същевременно се противопоставя на западните санкции и продължава да търгува, да развива туризъм и да инвестира с Русия.

Министър Нуредин Небати заяви, че Турция е решена да подобри икономическите и търговските си отношения със своите съседи „в рамка, която не е обект на санкции“.

Някои турски фирми са закупили или се стремят да закупят руски активи от западните партньори, които се оттеглят, докато други поддържат големи активи в Русия. Анкара заяви, че западните санкции няма да бъдат заобикаляни в Турция.

Този месец Министерството на финансите на САЩ предупреди както най-голямата бизнес група в страната TUSIAD, така и министерството на Небати, че руски субекти се опитват да използват Турция, за да заобиколят западните санкции.

„Безсмислено е едно писмо, предадено на турските бизнес групи, да създава безпокойство в нашите бизнес среди“, заяви Небати в Туитър. „Радваме се да видим, че Съединените щати, нашият съюзник и търговски партньор, канят своите предприятия да инвестират в нашата икономика.“

Всички участници в турската икономика са обвързани с принципите на свободния пазар и работят за получаване на по-голям дял от световната търговия, а правителството е „до своя бизнес свят по този път“, каза той.

Тим Аш, стратег в BlueBay Asset Management, заяви, че отговорът на Небати рискува да подразни Вашингтон, което прави по-вероятни вторичните санкции срещу Турция, отбелязва „Ройтерс“.

„Това звучи като да казвате на янките, че турската държава е достатъчно силна… за да устои на всички действия, които може да предприемете срещу нас“, написа Аш в Туитър.

Турция, която граничи на Черно море както с Русия, така и с Украйна, заяви, че присъединяването към санкциите срещу Русия би навредило и на без това напрегнатата ѝ икономика и се аргументира, че е съсредоточена върху усилията за посредничество.

Една от ползите за Турция е скокът в броя на пристигащите чужденци, до голяма степен благодарение на руските посетители, които имат малко други възможности поради ограниченията на западните полети.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук