След години на застой на кандидатурата на Турция за членство в най-големия търговски блок в света, правителствата на ЕС обявиха, че процесът е мъртъв, позовавайки се на репресиите на Ердоган.

 „Турция се оказва от перспективата за членство в Евросъюза поне засега. Всеки е ясно, че поне в момента, Турция се отдалечава от европейската гледна точка”, коментира еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интерю за Ройтерс.

Той допълни, че трябва да се помисли добре, какво би могло да се направи в бъдеще и дали е възможен рестарт на някакъв вид сътрудничество.

Процесът за присъединяването на Турция към ЕС формално не се замразява, но американските законодатели миналата седмица призоваха за спиране на формалните преговори. В мотивите си те изтъкнаха, че Турция вече не отговаря на демократичните критерии, за да се счита за кандидат, а да не говорим за пълноправен член за ЕС.

От своя страна президентът Ердоган заяви пред Ройтерс в интервю миналата седмица, че страната му няма да чакаме вечно на вратата на Европа и ще се отдалечи от преговорите за присъединяване към Общността.

Турският президент от своя страна отговори на Европейския съюз, че Анкара ще прекрати преговорния процес за членство, ако не бъде отворена нова преговорна глава.

„Европа не спира да подпомага терористите по всевъзможни начини, подкрепа постоянно получава Кюрдската работническа. Защо? За да прекъсне пътя на Турция. Няма друга опция, освен отварянето на глави, които не са отваряни досега. Ако отворите, то това ще е чудесно. Ако не ги отворите – довиждане“, заяви Ердоган, след като отново се присъедини в редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук