Русия, Украйна, преговори

Украйна заяви, че започва вторият кръг от преговори между Киев и Москва. Той ще се проведе в Турция от понеделник, малко повече от месец след инвазията на Русия в Украйна, предаде АФП.

„Днес, по време на пореден кръг от видеопреговори, бе решено следващият кръг да се проведе в Турция на 28-30 март“. Това написа снощи във „Фейсбук“ Давид Арахамия, преговарящия от страна на Украйна.

Водещият руски преговарящ по конфликта Владимир Медински потвърди предстоящите преговори с Украйна. Той даде малко по-различна времева рамка, заявявайки, че те ще започнат във вторник и ще приключат в сряда.

Турция също потвърди преговорите в изявление в неделя, публикувано от канцеларията на президента, в което обаче, не се уточнява кога ще започнат.

Турският президент Реджеп Тайип Еродган се съгласи да бъде домакин на новите преговори в Истанбул по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Ердоган каза на Путин, че Турция е готова да даде своя принос за установяване на прекратяване на огъня в Украйна и подобряване на хуманитарната ситуация там, се подчертава в изявлението.

Русия и Украйна не успяха да направят пробив в първите си преговори на най-високо ниво на 10 март в Анталия, след като Москва започна инвазията си в Украйна в края на февруари.

Двете страни провеждаха регулярни видеоконферентни разговори, но даваха оскъдни надежди за някакви пробиви. И двете страни описваха своите усилията като трудни.

Миналата седмица Еродган каза, че Русия и Украйна изглежда са постигнали разбирателство по четири от шестте точки на преговорите. Това са  Оставането на Украйна извън НАТО, използването на руски език в Украйна, разоръжаването и гаранциите за сигурност.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче каза в петък, че няма „консенсус“ по ключови точки с Русия.

Зеленски разчита на срещата в Турция

Президентът на Украйна Владимир Зеленски определи новия кръг от преговорите на четири очи между руски и украински преговарящи, които ще се проведат в Истанбул, Турция, като „нелош“.

„Предстои нов кръг от преговори, защото ние се стремим към мир, наистина, без отлагане. Както ме информираха, има възможност и необходимост от среща на четири очи в Турция. Това не е лошо. Нека да видим резултата“, каза той във видеообръщение, публикувано рано тази сутрин от президентската канцелария.

„Нашите приоритети в преговорите са известни. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не подлежат на съмнение“, каза той.

Зеленски подчерта, че „ефективните гаранции за сигурност“ за Украйна са „задължителни“.

„Нашата цел е очевидна – мир и възстановяване на нормалния живот в страната ни възможно най-скоро“, добави той.

Зеленски подчерта, че санкциите срещу Русия, „срещу агресията“, са необходими, докато руските войски остават на територията на Украйна.

„Планира се седмицата да бъде много натоварена, така че никой няма да може да скрие украинския интерес някъде из политическите кабинети“, каза украинският президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук