Турция кораб
Турция отново изпрати сондажен кораб в спорната зона

Европа иска да поднови диалога с Турция след седмици на напрежение, за да сложи край на „едностранните“ действия на Анкара. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след края на срещата на върха на средиземноморските лидери, която се проведе вчера на остров Корсика. В нея участваха Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта.

„Искаме да възобновим диалога … не сме наивни, но искаме да участваме добросъвестно. Искаме истински диалог чрез възстановяване на нормалните отношения с Турция, които позволяват стабилност в региона, който ще доведе до края на едностранните действия на Турция“, каза Макрон след срещата .

Думите на Макрон предизвикаха реакция на турското външно министерство.

 „Тези изявления са само отражение на личната слабост и отчаяние на Макрон. Френският президент Макрон, следвайки стар колониален рефлекс, отново направи арогантни изявления и се опита да дава назидателни уроци. Всъщност неговите изявления са отражение на неговата слабост и отчаянието, в която е изпаднал”, се казва в изявлението на турските власти.

„Измина времето, когато Франция можеше да прави каквото си иска по света“, се казва още в позицията на Анкара.

„Турция и нашия президент са гневно атакувани от Макрон. Нашият президент е един от лидерите, който беше избран на поста си с най-голяма подкрепа от избирателите в Европа и винаги е черпил сила от турския народ. Турският народ и правителство винаги са били и ще бъдат единни в лицето на подобни атаки”, се казва в изявлението.

Според Анадолската агенция в изявлението се подчертава, че „Макрон не е човек, който може да определя морските граници в Средиземноморието или който и да е друг регион по света“.

Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ще посети Кипър, за да търси мирно решение на засилващото се напрежение в източното Средиземноморие като призова Турция да изтегли военните си сили.

Конфликтът в Източното Средиземноморие

Напрежението в Средиземноморието ескалира многократно след като Турция поднови сондажите до гръцкия остров Кастелоризо със сеизмографския кораб „Oruc Reis“.

Според Атина корабът „Oruc Reis“,  е навлязъл в нейни териториални води. Сондирането за газ в Източното Средиземноморие често е източник на напрежение между Турция и Гърция, Кипър и Израел.

Спорът за границата получи нов импулс на 6 август, когато Гърция подписа споразумение за морската граница с Египет – стъпка, която според Турция нарушава границите на нейния континентален шелф. Гърция, Кипър и Израел през януари подписаха споразумение за огромен проект за газопровод за транспортиране на газ от Източното Средиземноморие до Европа, въпреки враждебността на Турция към споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!