Турция смени посланика си в София. Досегашният дипломат Сюлейман Гьокче ще бъде назначен в Гватемала, а на негово място е определен Хасан Улусой.

Турското външно министерство извършва назначения на 30 нови посланици на страната по света. Всички дипломати са били уведомени за рокадите в сряда.

Новият турски посланик в България Хасан Улусой е дипломат от кариерата, ръководел е посолството на Турция в Нигерия от 2012 до 2015 година. След това работи в турското външно министерство. Защитил е докторантура по международна политика. Говори свободно английски и френски, учил е също германски и норвежки език, пише Vesti.bg.

Друго име в списъка с новите посланици е това на Мерве Кавакчъ, която стана известна с това, че през 1999 г. бе изгонена от парламентарната зала и не й бе позволено да положи клетва като депутатка от Партията на добродетелта заради това, че носи забрадка.

Сега Кавакчъ става посланик на Турция в Куала Лумпур, Малайзия, пише в. „Тюркие“. Това става възможно, след като бе възстановено отнетото й турско гражданство.

За посланик в Токио ще бъде назначен Мурат Мерджан, бивш депутат и един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а за постоянен представител на ООН във Виена – Ахмет Мухтар Гюн. С нови турски посланици ще се сдобият също Швеция, Белгия, Унгария и други страни по света.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!