Турция

Висшият съвет за радио и телевизия на Турция взе решение „Дойче веле“, „Гласът на Америка“ и „Евронюз“ да имат нужда от специално разрешително, за да продължат работа. В противен случай достъпът до платформите им ще бъде прекратен, съобщи член на Съвета, цитиран от Ройтерс.

Според решението на съвета се предоставят 72 часа на сайтовете amerikaninsesi.com, dw.com/tr, и tr.euronews.com да получат лицензи.

Илхан Ташчъ – един от деветимата членове на комисията на Върховния съвет, който гласува против, разкритикува решението регулаторът да търси лиценз от уеб страниците на Deutsche Welle, Voice of America и Euronews и го определи като поредна атака срещу свободата на словото в Турция.

През последните две години Турция затегна контрола върху медиите, след като възложи на Върховния съвет за радио и телевизия да контролира цялото интернет съдържание. Около 90% от основните турски медии в момента са собственост на държавата или на хора, близки до властта. Президентът на страната Ердоган често критикува съдържание, което не отговаря на консервативния ислям.

Според Ташчъ, който е депутат от опозицията, истинската цел на регулатора е свободата на медиите.

„След националните медии дойде ред на надзора и заглушаването на международните портали за новини“, предупреди той.

Говорителят на Deutsche Welle заяви, че все още не може да коментира случая, тъй като не е получено официално съобщение от регулатора.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук