Турската армия стартира наземната част на операция „Източник на мир“ в северна Сирия, съобщи министерството на отбраната на страната.

„Нашите военни, заедно с (опозиционната) Свободна сирийска армия, започнаха наземната част на операция та „Източник на мир“, се казва в съобщение на турското министерство на отбраната.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на военна операция в Северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната група „Ислямска държава“, забранена в Турция. Още преди началото на операцията Вашингтон заяви, че въоръжените сили на САЩ няма да участват в турската военна операция и ще напуснат зоната операцията. По-късно във Вашингтон беше обявено, че Съединените щати не изтеглят всички войски от Сирия, а ги изместват на север.

Държавният секретар на Майк Помпео обяви, че САЩ не са дали на Турция „зелена светлина“ за настъплението в Северна Сирия.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че има „сериозни опасения“ относно турските военни операции, започнати часове по-рано в североизточна Сирия.

„Имам сериозни опасения относно едностранните военни действия, които предприе Турция“, каза той.

„Това рискува да дестабилизира региона, да изостри хуманитарната криза и да подкопае постигнатия напредък срещу „Даеш”, което трябва да бъде нашето колективно фокусиране“, добави той, използвайки арабското име на групата „Ислямска държава“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумението, подписано между двете страни в турски град Адана през 1998 година.

Освен ООН, Арабската лига се събира в събота на извънредна среща по искане на Египет във връзка с турската офанзива в североизточна Сирия, съобщи организацията в изявление, цитирано от Ройтерс.

Арабската лига, в която членуват 22 държави, включително Египет, Ирак и Саудитска Арабия, заяви вчера, че срещата в събота ще бъде на министерско равнище и на нея ще бъде обсъдена „турската агресия“ срещу сирийската територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!