Турски войници

Министерството на отбраната на Турция съобщи, че започва в Северен Ирак военна операция „Нокът-3“ (Claw-3), насочена срещу терористичната Кюрдска работническа партия.

Тя има за цел осигуряванена  безопасността на границата и унищожаването на пещери и скривалища, в които се укриват терористите в Северен Ирак, се казва в изявление на министерството.

Първата операция с това име започна на 27 май и имаше за цел да предотврати проникване на терористи от ПКК от Хакурк в Северен Ирак на турска територия и да предотврати заселването им в района.

В своята над 30-годишна кампания срещу Турция обявената за терористична Кюрдска работническа партия е причинила смъртта на близо 40 000 души, включително жени и деца. За Анкара тази организация е вътрешно- и външнополитически враг номер едно и опасенията от възможното разпространяване на нейното влияние моделират някои от най-важните аспекти на турската политика.

Проблемът с кюрдските зони в Ирак и Сирия е изключително сложен, тъй като турското правителство демонстрира решимост да не допусне едно по-широко обединение на кюрдите в тези две страни с тези, които живеят в Турция, което би могло в бъдеще да се опита да се отдели като самостоятелна кюрдска държава. В Сирия обаче кюрдските военизирани групировки са подкрепяни от САЩ, които виждат в тяхно лице основен помощник на място в борбата срещу „Ислямска държава“. Допълнително усложнение е и непроменената позиция на Багдад, който се противи на турското нвлизане на негова територия, засега само вербално.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук