Туск, Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на ЕНП Доналд Туск

Борисов допусна много грешки, но не е вярно, че в България има авторитарно управление и той все още има възможност да докаже, че е демократ, заяви в интервю за „Свободна Европа“ председателят на ЕНП Доналд Туск. Той разкри, че е имал „откровен“ разговор с българския премиер Бойко Борисов за скандалите около него със записите и снимките, както и за политическата ситуация. Туск не скри, че ЕНП е притеснена от положението в България, но бе категоричен, че ГЕРБ не е сред най-големите главоболия на европейската партия. Туск изрази и убеденост, че Борисов има добри намерения, като се позова на опита от старото си познанство с него.

“Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно – да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен”, спомня си Доналд Туск срещата с Бойко Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки.

Лидерът на ЕНП не даде подробности кога се е състоял откритият разговор между двамата по проблемните теми. Известно е, че последната им публична среща е била на 2 октомври в Брюксел.

“Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И Ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е – ако не идеалният демократ – поне все още демократ”, казва Туск.

На последната им среща Туск заяви, че очаква от своя приятел реформи в България, където вече четвърти месец вървят протести срещу управлението на Борисов. Полякът не е съгласен с част от твърденията на протестиращите и техните лидери, а именно – че в България има авторитарен режим.

“Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс.

Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България”, заяви Туск в интервюто за „Свободна Европа“.

Той подчерта, че по отношение на върховенството на закона  и демократичните принципи има други държави, които са източник на повече притеснения, отколкото България. Това обаче, по думите му, не е индулгенция за бездействие и той посочи, че очаква от Борисов воля за борба срещу корупцията.

“Но не искам да оправдавам всички грешки, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения. Но вие сте прав – добрите намерения със сигурност не са достатъчни в политиката. И затова имаме нужда от повече действия, повече усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че та наистина са решителни в борбата им срещу корупцията и проблемите в съдебната система.

Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели.

…Но едно нещо трябва да е напълно ясно – всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ – видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий“ – категоричен бе Доналд Туск.

Позицията на лидера на ЕНП не е учудваща, тъй като европейските партньори на ГЕРБ продължават да управляващата партия в България и досега са заявявали, че близките във времето избори през март ще дадат възможност на българите да изразят мнението си за управлението на Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук