хипкинс
Крис Хипкинс, снимка: БТА

Лидерът на Лейбъристката партия на Нова Зеландия (ЛПНЗ) Крис Хипкинс положи официално клетва като премиер след оставката на Джасинда Ардърн.

Добил известност с решителни действия срещу пандемията от ковид, новият премиер на Нова Зеландия е широко признат като управленец с твърда ръка.

44-годишният бивш министър на образованието и полицията се очерта като единствен кандидат на Лейбъристката партия, който да замести Ардърн след изненадващата ѝ оставка.

„Надявам се новозеландците да виждат в мен честен човек, който не се страхува да признава грешките си и владее самоиронията“, заяви той, веднага след като бе номиниран.

Крис Хипкинс получи похвали

за близо двегодишната си работа като министър, натоварен с борбата срещу ковид в страната, която затвори границите си, за да се справи с пандемията. Той ги отвори отново едва през август 2022 г.

Миналата година той призна, че на хората им е писнало от строгите санитарни ограничения, и нарече затварянията на граници „трудно решение“.

Политическата наблюдателка Джоузи Пагани го определи като човек „деликатен, симпатичен, твърд и компетентен“.

„Смятам, че съм сравнително искрен, сравнително приобщаващ. Хората няма да се чудят до безкрай какво ли си мисля“, увери Хипкинс пред парламента в Уелингтън.

От юни 2022 г. той бе министър на полицията – ключов пост с оглед критиките срещу представените от правителството резултати в

борбата с престъпността.

Преди това бе заемал над пет години длъжностите министър на образованието и министър на държавните служби.

Крис Хипкинс „ще бъде невероятно силен премиер“, приветства назначението му министърката на правосъдието Кири Алан. Тя е от коренното население маори, депутат от Лейбъристката партия и също е сочена за вероятен глава на кабинета.

„Той е извънредно компетентен. През последните шест години се е доказал в служба на Нова Зеландия като един от най-важните ни министри“, заяви тя.

Хипкинс, който се представя за „любител на чистия въздух“, пристрастен към планинското колоездене, дългите разходки и плуването. Следвал политика и криминология в университета на щата Виктория, а после работи в индустриалното обучение.

След това става главен съветник на двама министри на образованието и на бившата премиерка Хелън Кларк, а през 2008 г. – депутат.

Известен като приятен и непринуден събеседник. Хипкинс обаче се замесва в широко отразени от медиите разправии с бившето консервативно правителство на Австралия.

През 2021 г. той обвинява Австралия,

че „изнася боклука си“ в Нова Зеландия – намек за оспорваната практика на Канбера да експулсира престъпниците в родните им страни.

Няколко години преди това, през 2017 г., Хипкинс е порицан от Джасинда Арбърн заради обвинения, че е участвал в скандал с двойно поданство в австралийския парламент.

Тогавашният вицепремиер Барнаби Джойс беше принуден да подаде оставка, след като Хипкинс получи информация, че Джойс има двойно поданство – австралийско и новозеландско.

Австралийската конституция забранява на политици на федерално равнище да бъдат парламентаристи, ако имат двойно гражданство.

В тази връзка Ардърн тогава заяви, че действията на Хипкинс са „неприемливи“.

Според проучване на общественото мнение, поръчано от телевизия „Уан нюз“, чиито резултати бяха оповестени миналия месец,

подкрепата за лейбъристите е спаднала

от 40 процента в началото на миналата година до 33 процента в края ѝ. Това означава, че ЛПНЗ няма да може да сформира мнозинство дори с традиционния си коалиционен партньор Партия на Зелените на Нова Зеландия, която получава подкрепата на девет процента от респондентите, отбелязва Ройтерс.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук