Българският туризъм предлага уникално съкровище – крепостите Царевец, Самуиловата и Асеновата крепост. И не само те.

В България обаче има още десетки други укрепителни съоръжения – много красиви, но малко известни. Следващите пет крепости се намират в различни краища на страната ни и всяка от тях заслужава да влезе в полезрението на туристите.

Овеч

ovech-21014d2 copy

Средновековна крепост намираща се в близост до днешния град Провадия. Разположена е върху плато, наречено Калето.

Най-големият й разцвет е по време на Второто българско царство. Легенди разказват, че в пещерите под нея са съхранявани тонове зърно и храна, а днес туристите могат да видят и много кладенци, един от които с дълбочина от 80 метра.

DSCN2351-l-b&w

Крепостта е свързана с дълъг въжен мост с отсрещното плато Табиите, а непристъпни 25-метрови скали я обграждат от всички страни.

Перистера

P6180137

Намира се в близост до град Пещера. Името й означава „гълъб“ и идва от гръцки.

Крепостта е уникална с двете си ъглови защитни кули, които са едновременно и църкви. Тя е единствената от този род у нас.

52832730

Изцяло възстановената южна кула е музей, който разполага с мултимедия, екскурзовод и аниматори.

Калето

Кацнала над върха на Искър, в археологически комплекс Калето, намираща се в близост до Мездра, живее 70-вековна история.

P4030192

Районът е важен кръстопът, заради което е събрал останките от различни цивилизации още от зората на човечеството.

В крепостта можете да видите уникални находки от живота на петте различни исторически периода, през които съществува укреплението.

Моняк

Въпреки че не е толкова добре запазена и реставрирана, като предходните три крепости, Моняк е една от най-високо разположените и една от най-големите средновековни крепости в Родопите.

IMG_4518

Тя се намира на високия 586 метра връх Шеста крепост, кацнал над кърджалийския язовир Студен кладенец. В миналото стените й са защитавали площ от 50 декара.

045

Днес са запазени внушителните 270 метра от външната й крепостна стена, както и осемстенна кула и резервоари за вода.

Славова крепост

40107085

Въпреки че най-малкият град в България – Мелник, е популярна дестинация у нас, малко хора знаят, че на хълм над него се намира Славовата крепост.

Средновековното укрепление играе важна роля по време на управлението на Иван Асен II, когато е управлявана от болярина Драгота.

DSC05169-2

Днес от нея е запазена източната стена, чиято височина на места е повече от 10 метра. Намира се под руините на църквата Свети Никола.

За още любопитни и интересни статии следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук