Милен
На снимката: Кристиан Николов в съда

Апелативният съд в София остави без изменение мярката на Кристиан Николов. Той беше задържан за катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

В закрито заседание днес, тричленен състав на съда с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова, потвърди определението на Софийски градски съд от 11 март, с което на Николов е отказано изменение на наложената мярка „задържане под стража“. Не е намален рискът Николов да извърши друго престъпление, ако мярката му бъде изменена в по-лека и това се извежда от тежестта на престъплението, за което е подсъдим, също и от завишената степен на обществена опасност и личността на дееца. Защитата на обществения интерес и безопасност надделява над личните ограничения, които Николов търпи заради задържането си, смята съдът. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно.

Извършеното от Николов престъпно деяние е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества, със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък. Софийска градска прокуратура е предала Кристиан на съд с обвинителен акт, осем месеца след извършеното от него престъпление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!