Северин Надеждов Красимиров, Виктория Маринова
на снимката: предполагаемият убиец Северин Красимиров; убитата журналистка Виктория Маринова

Германската полиция е арестувала предполагаемият убиец на журналистката от Русе Виктория Маринова. Това беше потвърдено тази сутрин от премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно министър Маринов съобщи, че заподозреният Северин Красимиров още не е разпитан от български следовател.

На брифинг в Министерския съвет бяха оповестени още подробности около случая. И Цацаров, и Маринов изрично казаха, че убийството е „спонтанно“, макар че, после изрично потвърдиха, че се работи по всички версии, тоест не само по възможността за битово убийство, но и по вероятността за убийство, свързано с журналистическата работа на Маринова.

Полицията разполага с ДНК експертиза, която според тях напълно доказва кой е физическият извършител на зверското убийство посред бял ден.

„Лицето е Северин Надеждов Красимиров, роден 97-ма година в гр. Русе, живущ в град Русе. Адресът, който е обитавал е в близост до мястото на извършване на престъплението. По отношение на това лице – има криминална регистрация от 2007г. по чл. 194 (кражба на цветни метали). Други данни за извършено негово престъпление няма. В хода на работата са иззети достатъчно веществени доказателство, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и жертвата. Извършени са и част от ДНК експертизите са готови, които дават информация за наличие на ДНК материал по дрехите, с които е бил извършителят, както от жертвата, така и негов ДНК материал, както и негов ДНК материал върху трупа на жертвата”, каза министър Младен Маринов.

Той добави, че се очакват още доказателства, които пряко да свържат мъжа с престъплението.

В дома на Северин в ромския квартал „Селеметя” са намерени вещи на убитата жена, потвърди вътрешният министър.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров каза, че на Северин са повдигнати две обвинения.

„На него са повдигнати задочно обвинения в две престъпления – първото е от тях е изнасилване, съвкупление с лице от женски пол, като я е принудил затова със сила и я е привел в безпомощно състояние. Изнасилването е особено тежък случай. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Повдигнато е задочно, в присъствието на служебен адвоката, и обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата – престъпление, за което НК предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна”, допълни Цацаров.

По думите му заподозреният е напуснал страната в деня след убийството – 7 октомври.

„Издадена е от Окръжна прокуратура Русе незабавно европейска заповед за задържане, издадена и европейска заповед за разследване и за събиране на доказателства, с оглед вещите, които се намират в него при задържането му във ФРГ”, каза той.

И добави:

„Както каза министърът на вътрешните работи, в хода на извършените до момента, а и тези, които се извършват и в момента, и предстоят, не се изключва каквато и да е версия. Вчерашният ден, пред съдия, бяха разпитани множество свидетели, извършени са разпити и на колеги на починалата Виктория Маринова, включително продуцент на предаване и всички други нейни колеги, които са имали отношение към професионалната й дейност. На този етап ние не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната й дейност, но пак казвам – задържането на извършителя в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии”.

Премиерът Бойко Борисов остро укори медиите, че са прибързали със съобщаването на информацията и „шпитцен-кандидата” (председателят на ЕНП Манфред Вебер) за обвиненията му срещу България.

„Искам да се обърна към вас като разследващи журналисти, защото предполагам, че криминалните са тука – и натискът, който беше приложен към държавните институции през тези няколко дни. Въпреки че, в неделя още ви помолих да изчакате още няколко дена, защото вие като разследващи журналисти, знаете, че всяко прибързване и изговаряне от страна на прокуратурата и МВР, и дори от мен, когато съм подложен на натиск, течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше днес какво да си говорим”.

Волно или не, при отговори на журналистически въпроси след брифинга, вътрешният министър опроверга думите на Цацаров, като заяви, че има данни Северин да е причакал Виктория в храстите. Той обясни, че предишната вечер момчето е употребило голямо количество алкохол и отишло на крайбрежната алея. Там тичала и Виктория, а пред нея имало друга жена. Северин изчакал да се махне другата жена и тогава нападнал Виктория. Този факт навежда на мисълта, че може би нападението не е съвсем „спонтанно“.

Сега предполагаемият извършител на убийството е в полицията в Германия, където предстои да бъде разпитан и евентуално екстрадиран. Появи се неофициална информация обаче, че той вече е направил пълни самопризнания.

По-късно през деня, пред пред депутатите в парламентарната комисия по вътрешни работи, министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че до момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор.

Tой отново каза, че убийството на Виктория, извършено на 6 октомври след 11 преди обед, е изключително брутално. Извършителят е напуснал пределите на страната с автомобил през Дунав мост още на 7 октомври около 14 часа, т. е. преди полицията да тръгне по следите му.

„Заподозреният беше задържан в жилище на майка му, която живее там заедно с лице от мъжки пол, което не му е биологичен баща, а е приятел на майка му“, обясни министърът.

Експертизите доказват авторството на лицето и затова той е привлечен като обвиняем по двете горепосочени обвинения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!