ръка, стара, жена

Учени от университета „Джон Хопкинс“ са установили, че сероводородът, който мирише на развалени яйца, може да предпази стареещите мозъчни клетки от болестта на Алцхаймер.

Според невролога Бинда Пол новите доказателства силно свързват стареенето, невродегенерацията и клетъчната сигнализация с начина, по който сероводородът и други газообразни молекули работят в клетките.

Човешкото тяло естествено произвежда малки количества сероводород, което помага за регулиране на различни функции от клетъчния метаболизъм до разширяване на кръвоносните съдове. Както отбелязват изследователите, газовете играят ролята на основните клетъчни молекули-посредници, които са от особено значение за мозъка. В случая със сероводород това води до модификация на протеини чрез химичен процес на сулфхидратация, който модулира тяхната активност.

Проучванията показват, че нивата на сулфхидратация в мозъка намаляват с възрастта и тази тенденция се засилва при пациенти с болестта на Алцхаймер. За да потвърдят това, според Милош Филипович, изследователите са провели експерименти с мишки, генетично модифицирани, за да се имитира болестта на Алцхаймер.

На гризачите се инжектира съединение със сероводород, което освобождава молекули от този газ и след това в продължение на 12 седмици те се тестват за промени в паметта и двигателните функции. Тестовете показаха, че сероводородът подобрява когнитивните и двигателните функции с 50 процента (в сравнение с мишки, които не са получавали лекарството): те са по-способни да запомнят мястото, откъдето са напуснали платформата и са били по-физически активни.

Съавторът на изследването Мат Уайтман обяснява, че доскоро учените не са разполагали с фармакологични инструменти, за да симулират как тялото произвежда малки количества сероводород в клетките.

„Можем успешно да обърнем някои от процесите на болестта на Алцхаймер“, заключават авторите на работата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!