Radio_signal

Учени от Австралия фиксираха необичайни радиосигнали. Няколко кратки радиосъобщения са регистрирани в космоса. Данните за наблюденията са представени в „Astrophysical Journal Letters“.

От университета „Къртин“ потвърждават, че мистериозните сигнали са получени чрез австралийския радиочестотен интерферометър Australian SKA Pathfinder (ASKAP). Телескопът Murchison Widefield Array (MWA) е сканирал при ниски честоти и затова не е могъл да ги улови. Според учените и двете устройства са били насочени едновременно в една и съща област на небето, стобщава 24СМИ.

Експерти предполагат, че MWA не е фиксирал сигналите, тъй като те или са били блокирани по пътя към нашата планета, или при ниски честоти източниците на това явление не излъчват енергия.

„Много е важно да установим произхода на тайнствените сигнали на радиоизлъчване извън нашата галактика“, твърди д-р Маккуорт.

За пръв път феноменът е уловен през 2007 г. от представители на научната общност. В бъдеще резултатите от изследванията ще бъдат използвани в различни области на астрономията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!